o pivovare

náš tím

napíš nám

2013 - Začiatok pivovaru

Keď sme sa pustili do veľkého projektu malého pivovaru, mali sme v sebe obrovskú vášeň pre pivo. Treba priznať, že aj celú kopu naivity, mali sme vtedy ešte len 21 rokov. Boli sme tiež nespokojní s ponukou domácich pív v našej rodnej Nitre. Vždy, keď sme sa zo štúdií v Brne vracali späť na Slovensko, chýbal nám ten kúsok českej pivovarskej kultúry, ktorú sme tam zažívali. Rozmaznaní Brnom, sme potom tu v Nitre veľmi ani nemali kam ísť na pivo. Odvážna  myšlienka, ktorá nás viedla k založeniu pivovaru, sa formovala dlhšiu dobu, samozrejme pri popíjaní piva a hovoríme, že oficiálnou skutočnosťou sa začala stávať stredu, 21. augusta 2013, zápisom našej spoločností Hop Grup do obchodného registra. Krátko potom sme začali prerábať aj starú nepoužívanú garáž u Denisovho dedka, aby sme v nej skúsili uvariť nejaké testovacie várky, resp. vytvoriť nejaký demo produkt a zistiť, či takýmto počinom vieme zaujať aj širšiu verejnosť. Prvá fáza spočívala vo veľkom množstve učenia, špecificky stavebných úprav ako kachličkovanie a práca so sadrokartónom. Ale vôbec nám to nešlo zle.

2014 - Naše prvé pivo

Na začiatku roka sme finišovali náš malý pivostroj, umožňoval nám variť várky do maximálneho objemu 100l, ale v tomto čase sme nemali ešte žiadne také veľké fermentačné tanky, tak prvé pivo ktoré sme uvarili bolo do 30l fermentačnej nádoby. Toto pivo dostalo prozaický názov “The One” alebo poslovenčene „Oné”.

 

Prvý krát sme aj zverejnili oficiálne informáciu na facebooku, že sa teda ideme pokúsiť založiť pivovar, respektíve premeniť tento malý garážový projekt na skutočný oficiálny pivovar. Stretlo sa to s veľkým ohlasom a týchto prvých 30 litrov piva sme naplnili do tretinových fliaš a rozdali sme každú jednu, nech pozbierame nejaké názory. The One bolo 12° stupňové pivo štýlu American Amber Ale. Krátko po tom prišiel aj napríklad náš Coffee Stout – Black Out 13° „Bľakot“ varený s kávou zo slovenskej pražiarne Green Plantation. A na leto sme spravili malú várku sviežeho pšeničného piva Fresh&CO. „Friško“ kam sme pridali čerstvú pomarančovú kôru a štipku koriandru. Našim cieľom bolo ponúknuť ľuďom tú najlepšiu kvalitu bez kompromisov s vlastnou dávkou kreativity, pretože pivo ktoré sme chceli variť sme chceli piť hlavne aj my.

 

Povzbudený pozitívnou odozvou, sme začali hľadať priestory v Nitre, ktoré by sa dali pretransformovať na pivovar s našou víziou. Tu ale treba priznať, že sme sa museli držať pri zemi, keďže tých peňazí sme nemali nejak veľa a aj to čo sme mali, sme poctivo zarábali v zamestnaneckých pomeroch. Po veľmi dlhom hľadaní, nám do oka padla staršia budova v areáli Slovenského Poľnohospodárskeho múzea, prakticky spadajúca pod Výstavisko Agrokomplex, ktoré sme si následne aj koncom leta prenajali, a započali extrémne dlhý byrokratický proces prípravy projektovej dokumentácie a posudzovania našej činnosti úradmi.

 

 

2015 - Prestavba priestorov

Väčšinu roka 2015 sme venovali prestavbe priestorov a boju s byrokraciou. Bolo takmer neuveriteľné, aké šialené množstvo vyjadrení sme potrebovali na súhlas s prevádzkovaním pivovaru. Dokonca sme museli informovať aj Letecký Úrad Slovenskej republiky, keďže máme relatívne vysokú budovu(12m), pár kilometrov od Janíkovského letiska .

 

Prenajali sme si prakticky holú ale zakrytú betónovú platňu. Keďže sme museli postaviť všetky miestnosti a nikde nebola voda,  kanalizácia, elektrina, vzduchotechnika... dalo to celkom zabrať. Ono by to bolo aj celkom v pohode, keby máme veľa koruniek, no bolo nás len pár nadšencov čo to živili zo svojich vreciek. Okrem prestavby bolo treba vymyslieť aj strašne veľa vecí na pivovare samotnom. Ako budeme ovládať teploty fermentácie v tankoch, ako budeme umývať kegy, ako budeme chladiť sklad piva. Bolo treba vykachličkovať všetky miestnosti, položiť každú dlaždicu. Všetky finišovacie práce sme si spravili my, keďže peňazí nebolo, aby sme si niekoho zaplatili. Tento rok bol naozaj ťažký.

 

Ani nebolo jasné či sa nám to podarí dotiahnuť do úspešného konca. Stávky boli ale už v tomto bode veľmi vysoké. Museli sme zamakať aj z posledného. Varňu sme tiež prerobili, aby sme mohli variť 250l várky.

 

 

2016 až súčastnosť – spustenie pivovaru

Oficiálne spustenie pivovaru v nových priestoroch nastalo, povedzme, 1.1.2016. A až na naše prekvapenie tu začala tá naozaj tvrdá robota. Ale išlo to, síce bolo treba veľmi veľa zložiek pivovaru vyladiť, keďže výroba piva je komplikovaný mechanizmus, ktorý ma veľa koliesok ktoré do seba musia presne zapadať aby všetko fungovalo tak ako má.

 

 

2016 – k trom 250l fermentačným tankom sme pripojili prvé 500L fermentačné tanky

 

2017 – rozšírili sme kapacitu našej varne na 500l

 

2017 – zmenili sme dizajn naších etikiet, začali sme plniť prvé flaše na predaj

 

2017 – doplnili sme kapacitu fermentačných tankov na 3x250l, 4x500l

 

2018 – doplnili sme do kapacity ďalšie 4x1100l fermentačné tanky

 

2019 – za rok 2018 nám Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska udelila dve ocenia, Pivovar roka 2018, a Pivo roka 2018 – Coco Mango Jambo

 

2020 – Rozšírili sme fotovoltaickú elektráreň na streche nášho pivovaru, v súčastnosti fungujeme na 70% z elektriny vyrobenej zo slnka dopadajúceho na náš pivovar

 

2023 –  do dnešného dňa, za túto krátku skoro 10 ročnú históriu, sme v našom pivovare v Nitre uvarili 164 rôznych pív, aj s kúskami ktoré sme varili pre kočovné pivovary

 

 

Sme vďační za všetky výzvy, ktorým sme museli čeliť na ceste k rozvoju nášho pivovaru. Vždy sme sa postavili proti nim s odhodlaním a vytrvalosťou. Všetky prekážky sme vnímali ako príležitosť naučiť sa niečo nové, zdokonaliť sa a rásť.

 

Naša cesta sa nezastavuje. Sme plní vízie a ambícií pre budúcnosť, aby sme mohli prinášať ešte kvalitnejšie a inovatívnejšie pivo. Sme si istí, že naša vášeň a oddanosť nám umožní dosiahnuť ešte väčšie úspechy a posunúť hranice sveta piva.

 

Takže všetkým pivným nadšencom, ktorí s nami zdieľajú túto cestu, ďakujeme za vašu podporu a vernosť. Spolu s vami budeme pokračovať v tvorbe chutí, spomienok a zážitkov. Aby sme mohli napĺňať vaše poháre vynikajúcim pivom a rozšíriť radosť z pivárskej kultúry.

 

Vždy budeme pamätať na naše korene a na to, čo nás motivovalo začať tento veľký projekt. S radosťou sledujeme, ako sme dokázali premeniť svoju vášeň a túžbu po vynikajúcom pive na skutočnosť. Naše srdcia patria Nitre a sme hrdí na to, že sme mohli prispieť k oživeniu pivárskej kultúry v našom rodnom meste.

 

 

 

Naša vízia

Naše úsilie v pivovare vždy spočíva v dosiahnutí najvyššej kvality a vytváraní výnimočných chuťových zážitkov. Sme presvedčení, že pivo je umelecké dielo, v ktorom sa stretávajú vášeň, tradícia a inovácia. Preto sa pri každom jednom pive, ktoré varíme, snažíme vychádzať len z tých najkvalitnejších surovín. Dôležitou súčasťou našej filozofie je aj podpora lokálnych dodávateľov, čím prispievame k rozvoju miestneho hospodárstva a udržateľnosti.

 

Okrem toho je pre nás dôležitá ochrana životného prostredia, udržatelnosť a efektivita. Preto sme sa rozhodli investovať do fotovoltaickej elektrárne na streche pivovaru, čím sme výrazne znížili našu spotrebu konvenčnej energie. Veríme, že každý krok, ktorým prispievame k udržateľnému rozvoju, má svoj význam a zodpovednosť voči budúcim generáciám.

 

 

 

 

O PIVOVARE

©2023 Hop Grup s.r.o.